Svijet
0

U Egiptu uhapšeni čelnici Muslimanskog bratstva

Anadolija
Vojska je uzela stvar u svoje ruke (Foto: AFP)
Vojska je uzela stvar u svoje ruke (Foto: AFP)
Egipatske sigurnosne snage lišile su slobode predsjednika Savjetodavnog vijeća Pokreta Muslimanskog bratstva Muhammeda Bediija i bivšeg predsjednika tog pokreta Mehdija Akifa, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Vrhovno tužilaštvo u Egiptu donijelo je odluku o hapšenju predsjednika izvršnog vijeća pokreta Muslimanskog bratstva Muhammeda Bedija, njegovog prvog zamjenika Hayrata Satira i ostalih članova Izvršnog vijeća tog pokreta.

Tužilaštvo je donijelo takvu odluku pod navodima da su Bedi, Satir i ostali članovi vijeća poticali na ubijanje demonstranata ispred zgrade Muslimanskog bratstva tokom protesta 30. juna kada je ubijeno deset demonstranata.

Izvršno vijeće pokreta Muslimanskog bratstva sastoji se od 17 članova i ima ovlaštenje da provodi odluke koje prethodno donese Savjetodavno vijeće navedenog pokreta.

Inače, predsjednik Ustavnog suda Egipta Mohammed AdlyMansour, položio je zakletvu, čime je i zvanično stupio na dužnost prelaznog predsjednika nakon vojnog udara kojim je svrgnut dosadašnji egipatski predsjednik Mohammed Mursi.

Nakon vojnog udara u Egiptu privedeni su svrgnuti predsjednik Mursi i privrednik blizak Muslimanskom bratstvu, Hayrat Satir.

Zvaničnici pokreta Muslimanskog bratstva izjavili su da su Mursi i Satir privedeni i nalaze se u kućnom pritvoru. Mursi je odveden u nepoznatom pravcu i lokacija gdje je pritvoren nije poznata.

Sigurnosne snage su saopćile da se nastavljaju privođenja članova pokreta Muslimanskog bratstva i, do sinoć vladajuće, Partije slobode i pravde.

Prema posljednjim podacima, do sada je privedeno više od 400 osoba u Egiptu, zatvoreno je više televizijskih kanala, a vojska je raspoređena na ulicama egipatskih gradova.