{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mansour zvanično stupio na dužnost prelaznog predsjednika Egipta

A
4.7.2013. u 12:05
5
16
Mansour zvanično stupio na dužnost prelaznog predsjednika Egipta
5
Mansour zvanično stupio na dužnost prelaznog predsjednika Egipta
Foto: Anadolija
Predsjednik Ustavnog suda Egipta Mohammed Adly Mansour, položio je zakletvu, čime je i zvanično stupio na dužnost prelaznog predsjednika nakon vojnog udara kojim je svrgnut dosadašnji egipatski predsjednik Mohammed Morsi.
Nakon vojnog udara u Egiptu privedeni su svrgnuti predsjednik Morsi i privednik blizak Muslimanskom bratstvu Hayrat Satir.

Zvaničnici pokreta Muslimanskog bratstva izjavili su da su Morsi i Satir privedeni i nalaze se u kućnom pritvoru. Morsi je odveden u nepoznatom pravcu i lokacija gdje je pritvoren nije poznata.

Sigurnosne snage su saopćile da se nastavljaju privođenja članova pokreta Muslimanskog bratstva i, do sinoć vladajuće, Partije slobode i pravde.

Prema posljednjim podacima, do sada je privedeno više od 400 osoba u Egiptu, zatvoreno je više televizijskih kanala, a vojska je raspoređena na ulicama egipatskih gradova.

Morsi je pozvao svoje pristalice da se odupru vojnom udaru kojim je svrgnuta egipatska vlada. On je poručio svojim pristalicama ali i opoziciji da ne prihvata državni udar kojim je svrgnut.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Egipta Abdel Fatah al-Sisi saopćio je sinoć da je suspendovan Ustav te zemlje, te da će biti osnovana privremena teknokratska vlada.

On je dodao da će predsjednik Ustavnog suda, do izbora obavljati funkciju predsjednika te zemlje.

Time je svrgnuta aktuelna vlada u Egiptu. Premijer Egipta Hashim Kandil osuđen je na godinu dana zatvorske kazne, nakon što je smijenjen sa dužnosti. Vojnim udarom svrgnut je i Morsi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta nakon vladavine Hosnija Mubaraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: