Barack Obama
0

"U Egiptu se dešavaju istorijske stvari"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je večeras da se u Egiptu dešavaju istorijske promjene, poslije izvještaja da se predsjednik Hosni Mubarak priprema za povlačenje sa vlasti.

"Veoma pažljivo pratimo današnje događaje u Egiptu. Kasnije ćemo moći da kažemo nešto više. Ono što je apsolutno jasno jeste da smo svjedoci istorije u nastajanju. Ovo je trenutak sprovođenja transformacije zato što egipatski narod zahtijeva tu promjenu", rekao je Obama.

Egipatski zvaničnici izjavili su ranije da će Mubarak vjerovatno do kraja dana objaviti odluku u povlačenju sa vlasti, poslije masovnih protesta širom zemlje u posljedinjh 17 dana.

Egipatska državna televizija prikazala je snimke sastanka Mubaraka, potpredsjednika Omara Suleimana i premijera Ahmeda Shafika u predsjedničkoj palati u Kairu, ali nije precizirano kada se susret desio, niti su objavljeni drugi detalji.

Televizija Al Arabija prenijela je da je egipatska vojska spremna da stupi u akciju ukoliko demonstranti odbiju plan o prenosu ovlaštenja sa Mubaraka na potpredsjednika Sulejmana.

Opoziciona grupa Muslimansko bratstvo izrazila je bojazan da se vojska priprema za preuzimanje uprave nad zemljom.

Komandant egipatske armije general major Hasan Roveni obratio se okupljenima u centru Kaira i rekao da će "svi njihovi zahtjevi biti ispunjeni", na šta su neki demonstranti uzvratili povicima da žele "pad režima", ali ne i "vojnu upravu".