Bačen Molotovljev koktel
0

U Egiptu napadnuti demonstranti, ranjeno 15 osoba

Klix.ba
Neidentificirane osobe napale su demonstrante koji protestuju ispred zgrade Vlade u Egiptu. U napadu je povrijeđeno 15 demonstranata.

Prema saznanjima dopisnika agencije Anadolija, grupa maskiranih osoba bacila je Molotovljev koktel na demonstrante koji je uzrokovao manji požar, dok očevici navode da su nepoznate osobe otvorile vatru iz malokalibarskog oružja.

Od 15 povrijeđenih, pet osoba nalazi se u kritičnom stanju i odvezene su u bolnicu. Nakon incidenta pojačane su mjere sigurnosti, a policija je otvorila istragu o incidentu. Egipatske vlasti nisu objavile nikakvo službeno saopćenje u vezi sa ovim incidentom.

Masovne demonstracije na ulicama Egipta počele su još sa prvom odlukom egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija o izmjeni ustava koju je donio 22. novembra, a egipatske snage sigurnosti na ulice su izašle sa vojnim oklopnim vozilima i oko trga Tahrir formirale sigurnosni obruč.

Demonstranti, okupljeni u Nacionalnom frontu spasa, zahtijevali su od Mursija da otkaže referendum o ustavu koji je bio zakazan za 15. decembar, dok je Mursijev kabinet zagovarao dijalog kao način rješavanja političke krize u zemlji. Većina građana je na referendumu podržala ustavne promjene. 

Mursi je ranije poništio sporni dekret kojim je bilo predviđeno povećanje predsjedničkih ovlasti.