"Narod želi svrgavanje režima"
0

Egipatski demonstranti probili policijsku blokadu ispred predsjedničke palače

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Egipatska policija bacila je suzavac na demonstrante koji su protestovali protiv predsjednika Muhameda Mursija nakon što je održao hitni referendum o novom ustavu, a neki su probili policijsku blokadu postavljenu oko njegoe predsjedničke palače.

Nekoliko hiljada demonstranata se okupilo na, kako se oni to nazali, proteste "posljednjeg upozorenja" protiv Mursija, koji je razljutio protivnike izdavanjem dekreta 22. novembra.

U dekretu, Mursi je uveliko proširio svoje ovlasti zbog čega su ga njegovi protivnici počeli nazivati faraonom.

"Narod želi svrgavanje režima", uzvikivali su demonstranti, javio je Reuters.

Mursi je izazvao nemire pokušajem da spriječi pravosuđe, u kojem su radili ljudi koje imenovao svrgnuti Hosni Mubaraka, od ugrožavanja već problematične političke tranzicije.

Interventna policija se ranije okupila oko palače dok su atkvisti uzvikivali "Odlazi, odlazi" i mahali egipatskom zastavom na kojoj su ispisali "Ne ustavu". Drugi demonstranti su se okupili ispred dvije džamije sjeverno od Kaira prije nego što su marširali do palače.

"Mnogi naši narodni lideri i omladina će se danas pridružiti našim maršovima", rekao je Husein Abdel Gani, glasnogovornik opozicione koalicije.