Sirija
0

U "Danu bijesa“ najmanje 48 mrtvih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 48 civila ubijeno je u petak kada su deseci tisuća ljudi preplavili ulice u sirijskim gradovima, nakon muslimanske molitve petkom, u protestu nazvanom "dan bijesa" protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Masovni antivladini protesti održani su u svim većim gradovima u zemlji.

Sirijske snage sigurnosti ubile su najmanje 35 osoba u Deri, centru antirežimskih protesta, prenosi agencija AFP.

Vojni dužnosnici su saopćili da su "naoružani teroristi" ubili četiri vojnika u Deri i zarobili još dva.

U Homsu je, kako je saopćilo ministarstvo unutarnjih poslova, ubijeno najmanje 12 ljudi, među kojima i tri pripadnika sigurnosnih snaga.

Policija je u petak upotrijebila silu kako bi rastjerala demonstrante, koji su uzvikivali "dolje režim", "nacionalno jedinstvo" i "dušom i krvlju žrtvovat ću se za Deru", a snage sigurnosti su otvorile vatru na demonstrante u Damasku i u obalnom gradu Latakiji, uporištu vladajuće elite, prenijele su agencije.

U gradu Deri započela je prije šest sedmica narodna pobuna, a od ponedjeljka grad je pod vojnom opsadom.

Prema sirijskoj organizaciji za ljudska prava "Savasiji", snage sigurnosti su od početka prodemokratskih protesta, polovinom marta, do sada ubile 500 civila u nasilnom pokušaju da sprijee "mirni demokratski ustanak, dok je više tisuća Sirijaca uhapšeno i više desetaka nestalo tokom i nakon demonstracija čiji sudionici zahtijevaju političke slobode i okončanje korupcije".

U međuvremenu su Sjedinjene Američke Države blokirale u petak imovinu moćnog brata sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i nekoliko drugih dužnosnika.