Protesti protiv predsjednika
0

U Siriji uhapšeno više od 300 osoba

FENA
Više od 300 osoba uhapšeno je u Siriji nakon najmasovnijih protesta protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u četiri mjeseca pobune, saopćeno je u subotu iz sirijskog Ureda za praćenje poštivanja ljudskih prava.

"Vlasti su uhapsile više od 300 osoba u petak. Više od stotinu uhapšeno je u selima u Jabal al-Zawiye, u guverniji Idleb, koja graniči s Turskom", pojasnio je on, javio je AFP.

Osim toga, nekoliko desetaka automobila punih zaštitara ušlo je u subotu u selo Kafar Nubol, u Jabal al-Zawiyi, gdje su zaštitari "upali u kuće i na provokativan način počeli pretraživati po kućama i divljački udarati muškarce pred članovima njihovih porodica", rekli su iz nevladine organizacije.

"Nekoliko desetaka osoba uhapšeno je u ovom selu, a čuli su se pucnji iz vatrenog oružja", naveo je isti izvor.

U Istanbulu, u Turskoj, u subotu je započela "Konferencija nacionalnog spasa", koja je okupila više od 300 sirijskih protivnika kako bi razmotrili način svrgavanja režima Bashara al-Assada, dok je sastanak predviđen u Damasku otkazan zbog sukoba.

Više od milion Sirijaca demonstriralo je u petak širom zemlje, što je dovelo do progona u kojem je poginulo najmanje 28 demonstranata, naveli su aktivisti.

Represija je bila krvava posebno u Damasku, gdje je nekoliko hiljada Sirijaca demonstriralo, iako su demonstracije uglavnom sirijskom gradu bile slabe.

Samo u gradu Hami, 210 kilometara sjeverno od Damaska, više od 500.000 je izašlo je na ulice, a gotovo isto je bilo i u Deir Ezzoru, precizirali su aktivisti.