Nedostatak prostora
35

U Chicagu pretvaraju hotelske sobe u karantinski smještaj pacijenata oboljelih od koronavirusa

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nova strategija došla je u vrijeme kada vladini službenici širom Amerike tragaju za objektima koji mogu djelovati kao pomoćni ventil za bolnice, u kojima vlada zabrinutost da će doći do nedostatka raspoloživog prostora i opreme za pacijente s teškim simptomima koronavirusa.

Samir Mayekar, jedan od čelnika Chicaga, rekao je da gradskim tim za javno zdravstvo želi provesti plan u kome će se udružiti s vlasnicima hotela i njihovim osobljem, prenosi Fox News.

Prvi pacijenti već su useljeni u hotel 166 na sjevernoj strani grada, a grad nije još uvijek objavio koji su se hoteli pridružili strategiji.

Rezervirane hotelske sobe namijenjene su osobama koje su pozitivne na virus, ali imaju blage simptome i ne moraju biti u bolnici. Također, hotelske sobe mogu koristiti i ljudi koji čekaju rezultate ispitivanja, a ne mogu ostati kod kuće, uslijed rizika od širenja virusa na članove porodice, posebno na one koji su najviše osjetljivi na teže simptome.

Zdravstveni službenici ili bolnice obavještavat će pacijente, čiji se test pokaže pozitivan, da su hotelske sobe na raspolaganju, a njihova upotreba je na dobrovoljnoj bazi.