U fokusu kriza u Grčkoj
0

U Bruxellesu počeo samit EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici Evropske unije počeli su u Bruxellesu dvodnevni samit s kojeg se očekuje dogovor o planu za pomoć Grčkoj, koji bi uključivao bilateralnu pomoć zemalja članica i doprinos Međunarodnog monetarnog fond.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je prije početka samita naslutiti da je spremna na dogovor o mehanizmu pomoći za Grčku.

Ona je rekla da bi taj mehanizam mogao biti kombinacija MMF-a i bilateralne pomoći, ali samo u slučaju da Grčka ne bude u stanju refinancirati dugove na finansijskim tržištima.

Dogovor bi se mogao postići na sastanku čelnika 16 zemalja članica eurozone, koji bi se trebao održati nakon završetka prvog dana samita svih 27 zemalja članica EU-a.

Kancelarka Merkel insistirat će, da bi dala zeleno svjetlo za plan pomoći, da se zemlje članice obavežu da će postrožiti postojeći mehanizam za nadzor proračunske discipline, kako bi se ubuduće lakše kažnjavale one zemlje koje krše dogovorena pravila.

Ona je najavila da će tražiti "nužne promjene ugovora EU-a, koje bi uključivale sankcije, kako bi se pitanje eventualnih proračunskih problema moglo ranije i efikasnije rješavati". Sada ostaje pitanje hoće li ostali čelnici biti spremni na daljnje promjene s obzirom na goleme poteškoće pri donošenju Lisabonskog ugovora.

Šef euro-grupe, koja okuplja ministre finansija zemalja eurozone, Jean-Claude Juncker najavio je da se nazire kompromis.

"Mislim da će to biti mješavina MMF-a i bilateralnih zajmova. Finansiranje će se osigurati od MMF-a i kroz bilateralne zajmove zemalja članica, koje dijele zajedničku valutu", rekao je Juncker.

Čelnici EU-a koji pripadaju lijevom centru, među kojima je i grčki premijer Georgi Papandreu, najavili su da će tražiti da se i na zemlje eurozone proširi mogućnost koja postoji za pomoć zemljama članicama koje nemaju euro.

"Imamo konkretno rješenje koje ćemo večeras predložiti na samitu EU-a", izjavio je predsjednik evropskih socijalista (PES) Poul Nyrup Rasmussen nakon završetka sastanka socijalističkih čelnika koji su se okupili prije samita EU-a.

Rasmussen se pozvao na nedavne slučajeve kada je Evropska komisija omogućila povoljne pozajmice zemljama izvan eurozone Mađarskoj, Latviji i Rumunjskoj.

"Tražimo da se donesu potrebne izmjene propisa kako bi se taj mehanizam pomoći koristio i za zemlje unutar eurozone", rekao je Rasmussen.