Ministri finansija
0

Pomoć EU-a spremna ako je Grčka zatraži

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija 16 članica eurozone u utorak su se sastali s ministrima financija ostalih članica Evropske unije i potvrdili da visoko zaduženoj Grčkoj za sada nije potrebna pomoć, ali da su spremni odobriti je ako Grčka to bude tražila.

Na sastanku u Bruxellesu ministri zone eura su u ponedjeljak uvečer podržali planove da financijski pomognu Grčkoj ako ona postane prva zemlja u 11-godišnjoj povijesti te monetarne unije koja će zatražiti takvu pomoć.

"O pomoći će odlučiti Evropsko vijeće, odnosno lideri EU-a, kada za to dođe vrijeme, ako Grčka to bude tražila", izjavila je u utorak španjolska ministrica ekonomije Elena Salgado na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog sastanka, prenio je Reuters.

Ministri članica eurozone su saopćili da su postigli dogovor o "tehničkim detaljima" koji će omogućiti brzo donošenje odluke o zajedničkoj akciji, ali nisu pružili nikakve konkretne cifre, uz vrlo malo pojedinosti o tome planu, koji bi mogao obuhvatiti bilateralne zajmove.

Evropski povjerenik za monetarna pitanja Olli Rehn je izjavio da grčka vlada planira ove godine skresati javni deficit za trećinu.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, koji je ranije otišao iz Bruxellesa, rekao je u govoru u njemačkom parlamentu da postoje sve veći razlozi za bojazan da špekulanti uzimaju na metu valute i predočio da konkurentnost svih članica EU-a mora biti povećana.

Ministri su se uzdržali od izjava kada bi konačna odluka o pomoći Grčkoj mogla biti donesena. Glasnogovornik njemačke vlade je izjavio da Berlin ne očekuje nikakvu odluku o tome na samitu EU-a iduće sedmice.

Grčki premijer Georgios Papandreou je prilikom posjete Mađarskoj rekao da saopćenje ministara financija zone eura o sposobnosti pomoći predstavlja "vrlo važan korak naprijed".

"Rekli smo da ne tražimo spas ni novac, ali nam je zaista potrebna neka vrsta instrumenta kojim se, bude li neophodno, može intervenirati na tržištu i osigurati da pozajmljujemo po kamatnim stopama koje su slične stopama u drugim članicama zone eura i koje nisu preskupe", kazao je Papandreou.

Evropska komisija je saopćila da je spremna pružiti okvirni prijedlog pomoći, predloživši da ona bude mogući kanal kojim bi linije bilateralne pomoći mogle biti upućivane ili koordinirane.

Talijanski ministar financija Giulio Tremonti bio je rezerviran u pogledu talijanskog sudjelovanja u mogućoj pomoći, kazavši kako o tome treba da odluče lideri kada za to dođe vrijeme.

Ova saopćenja, prema ocjenama analitičara, predstavljaju korak u pravom smjeru, bez obzira na to što situacija ostaje nejasna.

Ekonomist tvrtke Goldman Sachs Erik Nielsen smatra kako će Grčkoj biti potrebno da na tržištu pribavi još 8-10 milijardi eura prije sredina maja, ističući da bi to mogla biti prijelomna tačka ukoliko se to refinanciranje pokaže suviše stresnim.

"Ne bude li to izvedivo po prihvatljivoj cijeni, tada će pomoć biti ukazana", rekao je on.