Grčka
0

Merkel poziva da se ubrzaju pregovori s Atinom

FENA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu da se "ubrzaju" pregovori koji su u toku s grčkom vladom o finansijskom oporavku Grčke, kako bi se što prije aktivirao mogući plan pomoći toj zemlji, javljaju svjetske agencije.

"Očito je da se pregovori između grčke vlade, Evropske komisije i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) moraju ubrzati", rekla je Merkel koja je dala izjavu na konferenciji za tisak zajedno s predsjednikom MMF-a Dominiqueom Straussom-Kahnom, koji boravi u posjeti Berlinu kako bi, između ostaloga, njemačkim zastupnicima naglasio nužnost brze pomoći Grčkoj, javlja agencija France Presse.

Program oporavka grčkih javnih finansija i gospodarske reforme tema su pregovora Atiene, stručnjaka MMF-a i Evropske komisije. Trebalo bi da se donese do kraja sedmice, što bi zemljama eurozone omogućilo da iduće sedmice počnu proces deblokade pomoći.

Merkel je u srijedu, nakon susreta sa Straussom-Kahnom rekla da je grčka odluka o ulasku u eurozonu možda bila pogrešna, prenosi agencija DPA.

"Sada je jasno da odluka možda nije bila dovoljno promišljena", rekla je Merkel komentirajući grčku odluku iz 2000. da se priključi eurozoni.

Kancelarka je zahvalila MMF-u na njegovu sudjelovanju u planu pomoći Grčkoj vrijednom 45 milijarda eura (60 milijardi dolara), a Strauss-Kahn je odgovarajući na pitanje hoće li Grčka moći vratiti zajam, rekao novinarima da su "dosad svi programi MMF-a bili vraćeni".

Austrija je spremna udvostručiti pomoć Grčkoj koja je zapala u krizu ako to učine i njezini evropski partneri, objavio je u srijedu austrijski ministar finansija Josef Proell, a prenio France Presse.

"Ako se svota pomoći poveća i naš će se doprinos povećati", rekao je Proell nakon improviziranog susreta na vrhu s direktorima austrijskih banaka u Beču posvećenom pomoći Grčkoj.

Kako je rekao Porell, Austrija je spremna dati Grčkoj zajam od dvije milijarde eura, što je više nego dvostruko više od 858 miliona eura koliko je u početku bila predvidjela.