Jemen
0

U borbama između vojske, Al-Qaide i plemena 42. mrtvih

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U borbama između jemenske vojske, pripadnika Al-Qaide i plemena poginule su 42 osobe, a na desetine je povrijeđenih, saznaje se u subotu iz lokalnih, vojnih i plemenskih izvora.

U Dofasu su "Al-Qaidini elementi" iz automatskog oružja ubili dva pukovnika i četiri vojnika, a još devet ozlijedili, rekao je AFP-u vojni zvaničnik u selu 15 kilometara južno od Zinjibara, glavnog grada pokrajine Abyane.

Zinjibar je već dva mjeseca u rukama pobunjenika povezanih s Al-Qaidom.

Ljekari vojne bolnice u Adenu, glavnom gradu na jugu Jemena, potvrdili su ovaj broj, dok je jedan lokalni zvaničnik u Dofasu precizirao da je ubijeno pet pripadnika Al-Qaide, a još četiri ozlijeđeno u ovim borbama.

U istočnom predgrađu Zinjibara sukobilo se 200 pripadnika plemena iz priobalnog sela Shaqra i "elemenata Al-Qaide", saopćio je AFP-u Abdulah Naser al-Jadani, visoki sigurnosni zvaničnik koji je precizirao da je ubijeno 12 pripadnika plemena, a 20 ozlijeđeno.

Prema plemenskih izvorima, borci Al-Qaide primorali su pripadnike plemena da uđu u jednu javnu zgradu koju su oni kontrolirali. Tri pripadnika plemena su ubijena u zračnom napadu vojske na zgradu, a ostale su ubili pobunjenici.

Tijela još 17 pripadnika plemena izvučena su iz u subotu sredinom dana iz ruševina zgrade koja je u petak bila meta zračnih napada vojske, rekao je AFP-u pripadnik plemena, osuđujući "masakr koji je počinila vojska".

Jadani je rekao da su žrtve ubijene "greškom" i dodao da je vojska u zračnim napadima na zgradu gađala "borce Al-Qaide, a ne civile".

Medicinski izvor bolnice iz grada u blizini Jaara, kojeg kontroliraju islamisti, rekao je da su u sukobima poginule dvije osobe, 14 ranjeno iz njihovih redova.

Vojska je, uz podršku plemena i logističke pomoći Sjedinjenih Američkih Država, počela da vraća teritorij.