Svijet
0

Jemen: U sukobu poginulo 17 ekstremista i tri vojnika

FENA
U najnovijem sukobu ekstremista povezanih s Al-Qaidom i vladinih snaga na jugu Jemena ubijeno je 17 pobunjenika, a stradala su i tri pripadnika sigurnosnih snaga Jemena, saopćili su u nedjelju vojni zvaničnici.

Do nasilja je došlo u okolini grada Zinjibar, prijestonici provincije Abjan, koji je, uz još nekoliko južnih jemenskih gradova, preplavljen pobunjenicima bliskim Al-Qaedi, prenio je AFP.

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija su naročito zabrinute zbog djelovanja u Jemenu jednog od najaktivnijih ogranaka najpoznatije terorističke organizicije, koja koristi politička previranja u zemlji.

Ekstremisti su brzo preuzeli Zinjibar i nekoliko drugih južnih gradova po odlasku predsjednika Ali Abdulaha Saleha u junu na liječenje u Saudijsku Arabiju, zbog povreda zadobijenih prilikom napada na predsjedničku palatu u Sana'ai.

Neimenovani vojni zvaničnik kazao je da je 14 ekstremista ubijeno u razmjeni vatre sa sigurnosnim snagam poslije zamke koju su ekstremisti postavili u blizini vojnih punktova u području Dufar, u blizini Zinjibara. U tom sukobu poginula su i tri vojnika.

Još trojica pobunjenika ubijeni su u vazdušnom udaru u istoj oblasti.