Najveća sunitska džamija
0

U bombaškom napadu u Bagdadu ubijeno 29 ljudi

FENA
Bombaš samoubica raznio se u najvećoj sunitskoj džamiji u Bagdadu u nedjelju navečer, ubivši 29 ljuidi tokom molitve, u šokantnomn napadu na mjesto molitve sličnom onmome koji je doveo Irak na rub građanskog rata prije pet godina. Irački sigurnosni zvaničnici sapopćili su da je poslanik u parlamentu, Khalid al-Fahdawi, sunit, među ubijenima u napadu koji se desio u 21,40 sati, prenosi AP.

General major Qassim al-Moussawi, portparol komande vojnih operacija u Bagdadu, potvrdio je da se bombaški napad desio unutar džamije Um al-Qura tokom molitve u zapadnom bagdadskom kvartu al-Jamiaah. Bogomolja s plavom kupolom najveća je sunitska džamija u Bagdadu.

"Čuo sam nešto nalik na snažnu vjetrovitu oluiju, praćenu dimom i tamom i pucnjevima stražara. Je li al-Qaida u stanju da izvodi ovakve akte protiv vjernika? Kako se ovaj pokolj mogao desiti?", izjavio je očevidac Mohammad Mustafa, koga je u ruku pogodio šrapnel.

To što je bombaš samoubica detonirao svoj pojas s eksplozivima unutar džamije posebno je alarmantno, kao podsjetnik na napad iz 2006. godine u sunitskom gradu Samarra koji je pokrenuo žestoko sektaško nasilje i skoro je izazvao građanski rat širom zemlje.

U tom su napadu sunitski militanti podmetnuli bombe oko džamije u Samarri, uništivši njenu karakterističnu zlatnu kupolu i teško oštetivši oststak građrevine.