Svijet
23

U bojama Mediterana: Održan prvi Kid's festival u Tunisu

Klix.ba
Šarena povorka od oko hiljadu mališana preplavila je Sidi Bou Said, pitoresknog gradića u kojem su se jučer odvijali programi KidsFest-a Tunis. Održavanje jednodnevne manifestacije označilo je uspješan početak internacionalnog proširenja festivalske platforme Kid’s Festivala koji je prije dvanaest godina pokrenut u Bosni i Hercegovini.

"Presretan kada vidim ovako veliki broj djece na ulicama grada koji predstavlja jedan od glavnih simbola Tunisa. Danas sa ovih ulica šaljemo poruke tolerancije i važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti. Donijeli smo odluku da svaka posljednja nedjelja u aprilu bude dan održavanja KidsFesta u našem gradu", istakao je Raouf Dakhlaou, gradonačelnik Sidi Bou Saida.

U prisustvu velikog broja tunižanskih zvaničnika i diplomata najmlađi posjetioci su uživali u radionicima koje su tematizovale umjetnost, okoliš te razvoj civilnog društva. Također najmlađi Tunižani upoznali su se sa kulturama i običajima dalekih zemalja poput Japana i Kine, te nekolicine zemalja evropskog podneblja.

"KidsFest Tunis simbolizira moderni i demokratski Tunis koji ide prema boljoj budućnosti promovirajući tolerancijiu, obrazovanje i sekularnost. Svaki od posjetilaca-učesnika uviđa mnoštvo mogućnosti putem kojih mogu doprinijeti razvoju svoje domovine. Naša festivalska platforma zasnovana na principima sinergije i razmjene postat će tradicija koju će ubrzo prihvatiti i druge zemlje svijeta", izjavila je Susanne Prahl, idejni tvorac Kid’s Festivala.

Istakla je kako je presretna odazivom Tunižana nazvavši ovaj događaj čudom.

"Velika je podrška ljudi, gradonačelnika i civilnog društva koji su pomogli da ovaj projekat prođe bez ijednog dinara. Presretna sam što sam vidjela koliko su ljudi angažovani na tome da naprave festival za djecu, da djeca budu ambasadori ove zemlje. Za dva mjeseca ide Kid's festival u Sarajevu. Pripremite se, mora biti sve šareno kao i ovdje", kazala je Prahl.

Dvanaesti Kid’s festival u Sarajevu održat će se od 12. do 16. juna u Zetri.