BiH
168

Stiže nam 12. Kid's Festival: Nova lokacija i drugačiji program, ali ista radost i misija

Piše: A. P.
Konferencija za medije uoči Kid's Festivala (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uspjeh u dalekom Tunisu dao je krila organizatorima Kid's Festivala da s radošću osmisle novo izdanje omiljenog godišnjeg okupljanja velikih i malih. Tako će ove godine od 12. do 15. juna centralno mjesto svih zbivanja biti Skenderija - plato i Dom mladih.

Dvanaestu godinu zaredom Kid's Festival će se pobrinuti da mališani uživaju u šarenoj paradi ulicama Sarajeva, više od 50 različitih radionica, filmskim projekcijama, te Kid's Cosmic Showu. Oni najkreativniji i najuspješniji bit će obradovani nagradama, a ove godine se biraju i četiri dječija ambasadora mira, te zajedno kuha "supa mira".

Dodajmo i da će filmski program imati rotacijski modus, odnosno svakog dana će se prikazivati po tri projekcije. Djeca će uživati u naslovima "Pčelica Maja", "Sedmi patuljak", "Spužva Bob Skockani: Spužva na suhom", i "Quatsch".

Najveći nezavisni događaj za mlade u ovom dijelu svijeta ove godine se održava uz slogan "Budućnost kakvu želim" i u okviru projekta "Dijalog za budućnost", a kako je objasnio Haris Bilalović, ponovo je akcenat na vraćanju javnog prostora mališanima. Posredstvom agencije Out of Area ove godine iz Holandije stiže 90 volontera koji će pomoći domaćima da sve protekne po planu.

Vjerni partner festivala svih 12 godina njegovog postojanja je Raiffeisen banka, čija je maskota dječije štednje Rafa Žirafa postala jedan od simbola Kid's Festivala. Sa znatno većim sredstvima u podržavanju petodnevnog druženja ponovo učestvuje i USAID, a direktor ove misije u BiH David Barth poručio je da su usmjereni na inkluziju i poštivanje dječijih prava.

"Važan aspekt Kid's Festivala je povezivanje djece koja se u drugim okolnostima ne bi imala priliku povezati", kazao je Barth najavivši finansiranje kutka za djecu sa poteškoćama u razvoju gdje će ona imati priliku da se druže.

"Ne smijemo zaboraviti blizu 30.000 ovih mališana od kojih su mnogi isključeni iz aktivnosti svojih vršnjaka, ali ni blizu 2.000 onih koji su zaključani u institucijama i nemaju adekvatnu njegu", dodao je kazavši da to najbolje znaju u Savezu Sumero koje ima cilj unapređenje položaja osoba s invaliditetom u BiH.

"Proces EU integracija nije samo ekonomski, već obuhvata i zaštitu ljudskih prava, prava djece i marginaliziranih osoba", naglasio je direktor misije USAID-a u BiH.

Jens Wagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade u BiH, posebno se osvrnuo na uspjeh festivala u Tunisu, rekavši da je dirnut što se jedna fantastična ideja iz BiH širi svijetom.

"Ta ideja nije poslana bilo gdje, već u Tunis. Ako pratimo dešavanja u toj zemlji proteklih godina, znamo koliko je važno da se ovakva ideja tamo proširi", kazao je Wagner, a prisutnima na današnjoj konferenciji za medije prikazan je kratak film o atmosferi i utiscima nakon održanog Kid's Festivala.

Jedan od filmova koji će mališani moći pogledati na festivalu ove godine je i njemački "Quatsch", čiji bi se naziv mogao prevesti kao "glupost". On je ironična refleksija onoga kako djeca vide odrasle i to što oni rade.

"Često to što djeca rade ima više smisla od onoga što rade odrasli", kazao je Wagner dodavši da to može vidjeti i na nekim diplomatskim sastancima. On je istakao da je uz ono što djeca trebaju naučiti od odraslih jednako važno vidjeti i šta odrasli mogu naučiti od djece, prvenstveno duh radoznalosti.

"Djecu ne zanimaju stranke i političari, ne mare za socio-ekonomske, etničke i bilo koje druge granice, ona zaista sanjaju o povezivanju ljudi. Radujem se trenutku kada će se djeca iz svih krajeva BiH zajedno smijati ovom filmu", kazao je ataše za kulturu Njemačke ambasade u BiH uz zahvalnost svima koji su to omogućili.

Direktorica Susanne Prahl je s ponosom najavila da se po završetku festivala u Sarajevu 28. juna slijedi početak novog širenja i to u poznati filmski studio u Sofiji.