Svijet
0

U Berlinu otvorena izložba o Hitleru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Historijskom muzeju Njemačke u Berlinu u petak je otvorena izložba ''Hitler i Nijemci'', prva takve vrste, kojom se, kako kažu autori, želi objasniti velika popularnost diktatora Trećeg Reicha.

Mediji javljaju da nije bilo navale publike na početku izložbe, na kojoj među 1.000 predmeta nisu izložene Hitlerove uniforme ni lični predmeti, kako bi se, prema zamisli autora, očuvala distanca i izbjegao ''kult Führera''.

Izložba, koja je i napadana i hvaljena, treba da prema zamisli organizatora objasni kako je bilo moguće da je nacistički režim do kraja imao veliku podršku među Nijemcima.

Njemačko-izraelski historičar Ralph Seligman kritizirao je izložbu jer nije pokazala šta je to Nijemce na Hitleru tako oduševilo i zašto ga je 14 miliona ljudi biralo.

Ovakva izložba u Njemačkoj još nije bila postavljena, piše tabliod ''Bild'', navodeći izjave autora izložbe da je jedan od najupečatljivijih izložbenih komada tapiserija, koju su tkale žene iz Rotenburga, s motivima Hitlerovih jedinica u maršu ka crkvi - ''Mi donosimo kukasti križ u crkvu''.

Prvi posjetitelji su, kako javljaju mediji, iznijeli pozitivan zaključak. Sve je dobro i informativno urađeno, smatraju posjetitelji.

Izložba će biti otvorena do 6. februara.