Kultura
0

Atrakcija u Berlinu - izložba "Hitler i Nijemci"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 10.000 ljudi posjetilo je od prošlog petka u Njemačkom historijskom muzeju u Berlinu izložbu "Hitler i Nijemci", kojom se nastoji objasniti kult ličnosti Adolfa Hitlera u razdoblju nacističke vladavine od 1933. do 1945. godine.

Predstavnik muzeja Rudolf Trabold izjavio je da je samo prvog dana postavke imao 4.000 posjetitelja, prenosi Reuters.

"Morao sam čekati oko sat vremena da bih ušao u muzej, ali vrijedilo je. Ova izložba bi trebalo da ukaže ljudima iz demokratskih zemalja na vrijednost njihovog glasa", izjavio je jedan posjetitelj.

Trabold je objasnio da popularnost izložbe leži u činjenici da je predstavljen Hitlerov put od čovjeka koji je živio u bečkim hostelima na marginama društva do mitskog vođe njemačkog naroda.

"On je izvršio utjecaj na sve nas zbog čega je izložba i namijenjena svima, i Nijemcima i strancima, ne bi li uvidjeli da prošlost treba da ostavimo za nama", istaknuo je.

S druge strane, nisu svi bili uvjereni da se nešto novo može naučiti od "Hitlera i Nijemaca".

Naime, 28-godišnji Kanađanin rekao je da je toliko toga rečeno o cijelom tom razdoblju prethodnih godina da mu izložba nije ponudila baš nikakva nova saznanja.

Njemački mediji su pokazivali izvjesnu notu zabrinutosti posljednjih dana zbog mogućnosti da izložba privuče veliki broj neonacista. U muzeju navode da je postavku posjetio izvjestan broj desnih ekstremista, ali da nisu pravili nikakve probleme.

Izložba ima oko 600 eksponata, među kojima je i 400 fotografija i postera, koji posjetitelja hronološki vode kroz režim Trećeg Reicha, od njegovog početaka do kraha.