Svijet
6

U Belfastu i Londonu protesti protiv grupe G8

Anadolija
Grupa od dvije hiljade demonstranata održava proteste protiv grupe G8 u centru glavnog grada Irske Belfastu

Demonstracije u Belfastu se održavaju u organizaciji Irskog kongresa privredne unije (ICTU) kako bi se skrenula pažnja na visoku stopu siromaštva u svijetu. Na protestima koji su počeli u 12.30 sati po lokalnom vremenu u Belfastu okupilo se nekoliko hiljada demonstranata koji se protive održavanju Samita grupe G8. Policija Irske je poduzela opsežne mjere predostrožnosti kako bi osiguravala javni red i mir tokom održavanja Samita G8. Prema posljednjim podacima, tokom održavanja samita G8 bezbjednost će osiguravati oko 10 hiljada policajaca.

S druge strane, u Londonu traju protesti koji će se nastaviti do ponedjeljka kada i počinje Samit. Prema posljednjim podacima, u nekoliko navrata na ulicama Londona su se desili u sukobi između demonstranata i policije.

Inače, već nekoliko dana nekoliko stotina demonstranata u poznatom londonskom kvartu Canary Wharfu protestuje protiv trenutnog "kapitalističkog" svjetskog poretka, a došlo je i do sukoba s policijom.

Demonstracije se održavaju uoči Samita grupe G8, koji će se održati 17. i 18. juna u Sjevernoj Irskoj.

Istakavši da se protestima pridružio kako bi osudio ratove koji se nameću siromašnim narodima u svijetu, demonstrant Nealey je, u izjavi za AA, kazao da je i na prethodnim skupovima odnos policajaca i demonstranata bio šest naspram jedan. On se zapitao koliko to sve košta i da li se su te pare mogle potrošiti "pametnije".

Anna Walker iz udruženja "UK Uncuts" je istakla da je Canary Wharf postao simbol kapitalizma i da je zbog toga skup održan upravo na tom mjestu. I ona je podsjetila na prekomjernu upotrebu sile londonske policije i dodala da je upravo ta činjenica razbjesnila demonstrante koji već danima izražavaju svoje protivljenje aktuelnom svjetskom poretku.

"Želimo da se okonča poredak koji na prvom mjestu ima novac. Danas smo tu da ukažemo na manjkavosti poretka, ekonomske i klimatske krize u svijetu", rekao je James Hartnal, jedan od okupljenih antikapitalista.