Novi talas nereda
0

U Bangkoku ubijena dvojica policajaca, a 13 osoba povrijeđeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvojica policajaca su ubijena, a 13 osoba povrijeđeno u talasu nasilja koje je ponovo zahvatilo Tajland, poslije nekoliko relativno mirnih dana, saopćile su danas vlasti. Jedna osoba je poginula, a šestoro ljudi je ranjeno u eksploziji bombe u blizini trgovačkog centra u Bangkoku, javile su agencije.

Policija je blokirala čitavo područje, a jedan očevidac je izjavio da su među žrtvama dvojica policajaca. Nekoliko sati kasnije, u obližnjoj ulici su odjeknule tri eksplozije, u kojima su ranjena četvorica policajaca. Jedan policajac je prethodno ubijen, a tri osobe ranjene u napadu vatrenim oružjem iz automobila.

Napad se dogodio 50 metara od granične linije iza koje kampuju demonstranti "crvenokošuljaši", koji zahtijevaju od vlade premijera Abhisita Vedžadžive da raspusti parlament i raspiše parlamentarne izbore.

"Crvenokošuljaši", članovi Ujedinjenog fronta za demokratiju protiv diktature (UDD), odbacili su odgovornost za napade i ponovili da podržavaju proces pomirenja.

"Ako se sve okonča bez nasilja ili gubitka života, UDD to neće smatrati pobjedom nijedne strane - ni 'crvenokošuljaša' ni vlade, već pobjedom čitavog naroda", izjavio je Natavut Sajkua, jedan od lidera UDD-a i dodao da grupa još nije odlučila kada će obustaviti proteste. Neki od lidera opozicije su, međutim, rekli da bi demonstracije mogle da traju do sljedeće sedmice.

Protesti u Bangkoku, koji traju gotovo dva mjeseca, negativno su se odrazili na privredu i turizam. U sukobima sa snagama sigurnosti ubijeno je 29 ljudi, a povrijeđeno oko 1.000. Abhisit je ponudio demonstrantima raspuštanje parlamenta i sazivanje izbora 14. novembra, godinu dana prije isteka mandata vlade, ako obustave proteste. Među učesnicima protesta ima onih koji podržavaju bivšeg premijera Taksina Šinavatru, svrgnutog u vojnom puču 2006. i optuženog za korupciju i zloupotebu vlasti.