Bangkok
0

Demonstranti prekinuli gradski saobraćaj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Antivladini demonstranti u utorak su prekinuli gradski prevoz u Bangkoku i obećali proširiti proteste koji su stvorili haos u tajlandskoj prijestonici slanjem novih timova demonstranata širom grada.

Premijer Abhisit Vejjajiva, koji je prekinuo pregovore s demonstrantima koji su okupirali dijelove centra Bangkoka, izjavio je kako se nada skorom rješenju krize bez pribjegavanja sili, ali je također razmjestio stotine vojnika naoružanih automatskim oružjem da stražare pokraj stanica i velikih gradskih bulevara, prenosi AP.

"Uviđamo da kako svaki dan prolazi, narod Tajlanda više pati, zemlja pati, ali želimo osigurati vladavinu zakona. Pokušat ćemo uvesti zakon s minimumom gubitaka i pokušat ćemo iznaći političko rješenje, ali za to treba vremena, strpljenja i saradnje", izjavio je Abhisit za CNN.

Najamanje 26 osoba je ubijeno i skoro 1.000 je ranjeno otkako su demonstranti poznati kao "crvenokošuljaši", koji većinom dolaze iz siromašnih, ruralnih pokrajina i smatraju vladu nelegitimnom, počeli okupirati dijelove Bangkoka sredinom marta, zatvarajući hotele s pet zvjezdica i trgovačke centre i "razarajući" turističku industriju od vitalnog značaja za tu zemlju.