Svijet
0

U Bahreinu uhapšeno šest opozicionara

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
U Bahreninu uhapšeno šest opozicionih aktivista, dan nakon što je suzbijanje protesta šiitske većine u toj zemlji naišlo na oštru osudu SAD-a.

Pet šiitskih i jedan sunitski aktivista uhapšeni su u srijedu navečer, rekao je zamjenik lidera šiitske opozicione koalicije Al-Vefak i poslanik Kalil Marzuk, prenijele su agencije.

Jedan od uhapšenih je Hasan Masaima, lider ekstremističkog šiitskog pokreta "Hak" koji traži zbacivanje sunitske monarhije koja već 230 godina vlada zemljom s većinskim šiitskim stanovništvom.

Mašaima se vratio u Bahrein iz inostranstva 26. februara, nakon što je optužnica za terorizam protiv njega odbačena, u okviru ponude pomirenja koju je vlada ranije uputila opoziciji.

Uhapšen je i aktivista za ljudska prava i član "Haka" Abduljalil al-Singas, koji je u februaru pušten iz zatvora poslije šest mjeseci, javile su agencije.

U demonstracijama u srijedu poginula su tri demonstranta kada su snage sigurnosti ispalile suzavac i otvorile vatru na demonstrante.

Šiitska većina u Bahreinu već dugo se žali da sunitska vladajuća elita vrši diskriminaciju nad njima, ali masovni protesti izbili su tek prošlog meseca poslije pobuna u Egiptu i Tunisu u kojima su s vlasti zbačeni predsjednici tih država.

Kralj Hamad bin Isa al-Kalifa je demonstrantima ponudio dijalog, ali su oni to odbili, tražeći kompletnu smjenu vlasti.