Ekonomski agent
1

U Australiji uhapšen muškarac zbog posredovanja u prodaji dijelova za rakete Sjevernoj Koreji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Južnokoreanac Čan Han Čoi (59), rođen u Sidneyu, uhapšen je pod optužbom da je radio kao ekonomski agent za Sjevernu Koreju u Australiji, prenosi CNN. Australska savezna policija rekla je koristio šifrovanu komunikaciju kako bi posredovao u prodaji dijelova za rakete Sjevernoj Koreji.

Takve radnje su u suprotnosti sa sankcijama Ujedinjenih nacija i australijskim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

On je optužen i da je posredovao u prodaji dijelova koje se koriste za pravljenje balističkih raketa, vrijednih desetine miliona dolara.

Kako se navodi, muškarac je organizovao prodaju računarskog softvera koji se koristi za navođenje balističkih raketa, ekspertize iz Sjeverne Koreje drugim "međunarodnim entitetima", kao i transfer uglja iz Sjeverne Koreje u Indoneziju i Vijetnam.

Iz savezne policije rekli su da vlade Indonezije i Vijetnama ili zvaničnici u tim zemljama nisu umiješani u transfer uglja. Čoi je prva osoba koja će u Australiji biti optužena po uredbi o oružju za masovno uništenje i prijeti mu do deset godina zatvora.

Policija je otkrila Čoia nakon što je dobila dojavu zbog koje je počela da ga prati.

Australijski premijer Malcolm Turnbull rekao je da ga je Savezna policija obavijestila o "veoma ozbiljnoj stvari" i upozorio svakoga ko i pomisli da pomaže Sjevernoj Koreji, da će ga Savezna policija pronaći.

"Sjeverna Koreja je opasan, nesmotren, kriminalan režim koji prijeti regionalnom miru. On podržava sebe kršeći sankcije UN ne samo prodajom roba kao što su ugalj i druge robe, već i prodajom oružja, droge, angažovanjem u kibernetičkom kriminalu. Od vitalne je važnosti da sve države neumoljivo sprovode te sankcije, jer što je jači ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju, pre će se ta zemlja dovesti pameti', rekao je Turnbul.