Zaražena bakterijom
4

U Australiji preminulo šest osoba nakon konzumiranja dinje

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
U Australiji je preminulo šest osoba nakon konzumiranja dinje uzgojene na australskoj farmi Griffith. Voće je bilo zaraženo bakterijom listerija, a u saopćenju Zavoda za zdravstvo New South Walesa navedeno je kako je od posljedica zaraze ovom bakterijom preminula žena 90-ih godina.

Direktorica odjela za zarazne bolesti Vicky Sheppeard izjavila je da je ona šesta žrtva koja je preminula te da nije bilo novih slučajeva zaraze od 19. februara ove godine.

"Moguće je da će se broj zaraženih osoba i povećavati s obzirom na to da period inkubacije bolesti traje 70 dana. To je razlog zbog čega trenutne pojedine bolesti mogu biti povezane s listerijom. Međutim, dinje koje su na tržištu više ne predstavljaju problem", kazala je Sheppeard.

Dodala je da su zaražene dinje odmah povučene s tržišta nakon što je otkriven izvor zaraze, a stanovnici koji posjeduju dinje s farme Griffith pozvani su da ih bace voće u smeće.

Epidemija se pojavila u februaru, a po tri osobe su preminule u saveznim državama Victoria i New South Wales.

Bakterija u ljudski organizam može dospjeti zaraženom hranom, a simptomi zaraze su visoka tjelesna temperatura, glavobolja, grčevi, mučnine i dijareja.

"Osobe za koje se sumnja da su zaražene listerijom trebaju biti pažljive prilikom skladištenja i kupovine hrane, pogotovo kada je riječ o voću, zelenoj salati, svježim morskim plodovima, mesu i ostalim lako kvarljivim namirnicama", zaključila je Sheppeard.