Nakon pet mjeseci
2.5k

U Australiji napokon pala kiša, vatrogasci zaplesali od sreće

A. B.
U nedjelju je u Australiji počela padati kiša nakon dugih pet mjeseci. Kiša je razveselila sve građane, a pogotovo vatrogasce koji su od sreće zaplesali.

Ranije u nedjelju, u australskom parku Bonython u Adelaideu, više od 50 ljudi, muslimana i kršćana zajedno su molili za kišu zbog pogoršanja suše i širenja požara koji je zahvatio cijeli kontinent.

Sveštenik Patrick McInerney iz centra za kršćanske i muslimanske odnose pridružio se vjernicima na molitvi.

''Danas sam se pridružio svojim sestrama i braći muslimanima u Adelaidi u molitvi za kišu“, rekao je.

U požarima u Australiji su do sada stradale 24 osobe, više od 480 miliona životinja i izgorjelo je više od pet miliona hektara zemlje.

Iako pljuskovi nisu bili dovoljni da zaustave velike i opasne požare, donekle su donijeli olakšanje i nadu stanovnicima Australije, ali i vatrogascima koji nisu krili svoju sreću.

Kiša je u nedjelju pala u Canberri, a na jugoistočnom priobalnom području kiša je padala i danas ujutro. Ipak, kvalitet zraka još je na opasnom nivou zbog dima okolnih požara.

NASA je također na svojoj zvaničnoj stranici objavila fotografije sa satelita na kojima je vidljiv gust dim, kao i naznačena područja na kojima je pala kiša, ali i mjesta gdje požari još ne prestaju.

Foto: NASA
Foto: NASA

Galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i univerziteti u gradu su zatvoreni, a neki letovi otkazani. Vlasti su građanima savjetovale da ostanu u svojim domovima jer je u centru grada indeks kvalitete zraka bio 1.400, prema što je alarmantno s obzirom da ovaj broj ne bi smio nadmašiti 200.

Foto: NASA
Foto: NASA

U najteže pogođenom gradu New South Walesu bukti 140 požara, ali svi su na nižem stepenu opasnosti.

Australska vlada će se obavezati na dodatne dvije milijarde australskih dolara tokom naredne dvije godine kako bi uspjeli pokriti troškove obnove nakon požara. Premijer Scott Morrison je potvrdio ovu informaciju i dodao da će vlada izdvojiti koliko god je potrebno finansijskih sredstava kako bi se ovaj kontinent, ali i stanovnici oporavili od požara koji već mjesecima ne prestaju.