Svijet
0

U Atini privedeno 30 ljudi na mitingu "Ostajemo u Evropi"

FENA
Grčka policija privela je sinoć u Atini 30 osoba posle manjih sukoba učesnika mitinga "Ostajemo u Evropi", organizovanog u znak podrške budućnosti zemlje u eurozoni i Evropskoj uniji, i protivnika tog skupa.
Foto: EPA
Foto: EPA

Sukob je izbio ispred zgrade grčkog parlamenta kada je grupa mladih, koji su nosili palice, bacila baklje na učesnike mitinga, a potom se i probila do spomenika Neznanom junaku na Trgu Sintagma.

Grčka novinska agencija ANA je prenijela da su slični skupovi održani i u Solunu, drugom po veličini gradu u zemlji, kao i Iraklionu na Kritu.

Mitinzi su održani dok je u Briselu trajao samit lidera eurozone o grčkoj dužničkoj krizi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Učesnici mitinga su pozvali vladu da Grčka ostane u eurozoni i EU.

Među okupljenima bili su i grčki ministri i poslanici opozicije, prenosi AP.

Nakon mjeseci pregovora sa međunarodnim kreditorima, ljevičarska vlada premijera Alexisa Tsiprasa je signalizirala da je spremna da napravi ustupke kako bi "otključala" sredstva za pomoć Grčkoj od 7,2 milijardi eura.

Grčka mora da do 30. juna plati ratu kredita od 1,6 milijardi eura MMF-u, koji joj je odobrio da plati sve odjednom, a ne u četiri rate kako je bilo ranije predviđeno. Ako ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, Grčka bi mogla da do kraja mjeseca bankrotira zbog duga, podsjećaju agencije.

Foto: EPA
Foto: EPA

Grčki ministar privrede Jorgos Statakis rekao je za BBC da vjeruje da će novi prijedlog Atine donijeti dugo očekivani sporazum sa kreditorima, nakon dodatne tehničke dorade prijedloga.

Statakis je naveo da prijedlozi za prikupljanja novca u grčku državnu kasu uključuju nove poreze za poduzeća i bogate, kao i podizanje poreza na dodanu vrijednost na određene proizvode.