FAO
0

U aprilu stabilan indeks svjetskih cijena hrane

FENA
Indeks svjetskih cijena hrane Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) ostao je u aprilu na stabilnom nivou, nakon što je pojeftinjenje šećera i pirinča doprinijelo da se potre rast cijena ostalih prehrambenih proizvoda, saopćila je danas ta organizacija.

Indeks FAO, koji predstavlja mjerilo mjesečne izmjene cijena korpe prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, mliječne i mesne proizvode i šećer, iznosio je u aprilu prosječno 232,1 poen, prema 231 poen u martu, kada je opao sa rekordnog maksimuma poslije osmomjesečnog neprekidnog rasta, prenio je Reuters.

"Slabljenje dolara i povećanje cijena nafte doprinose visokim cijenama hrane, naročito žitarica", ukazao je direktor FAO za trgovinu David Hallam.

"Kako je tražnja za prehrambenim produkatima i dalje jaka, izgledi za povratak na normalnije nivoe cijena uglavnom zavise od toga koliko će porasti proizvodnja u 2011. i koliko će rezerve žitarica biti popunjene u novoj sezoni", dodao je on.

FAO očekuje oporavak svjetske proizvodnje žitarica u 2011. ukoliko budu preovladavali povoljniji vremenski uvjeti i također očekuje porast svjetske proizvodnje pšenice za 3,5 posto.

Indeks cijena žitarica, koji uključuje cijene glavnih žitarica, kao što su pšenica, pirinač i kukuruz, povećan je u aprilu 5,5 posto, na prosječno 265,1 poen.

Indeks cijena šećera je prošlog mjeseca iznosio 348 poena i bio je sedam posto niži nego u martu, dok je indeks ulja/masti opao na 259,1 poen, sa 259,9 poena u martu.