{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U aprilu će biti poznato je li monstrum Breivik uračunljiv

S
25.1.2012. u 22:18
0
20
U aprilu će biti poznato je li monstrum Breivik uračunljiv
0
U aprilu će biti poznato je li monstrum Breivik uračunljiv
Anders Breivik
Psihijatrijski stručnjaci koji treba ponovo da ispitaju mentalno zdravlje Andersa Behringa Breivika, koji je prošle godine ubio 77 ljudi, tražili su da on privremeno bude upućen na posmatranje u psihijatrijsku ustanovu, saopštio je danas sud u Oslu.
Na prvom psihijatrijskom vještačenju Breivika zaključeno je da je on neuračunljiv, što znači da ne može da odgovara za svoje akcije, ali, nakon žestokih kritika, okružni sud u Oslu imenovao je dva nova psihijatra koji će dati drugo mišljenje.

"Slanje Breivika na posmatranje u psihijatrijsku ustanovu neophodno je da bi se na najbolji način vidjelo njegovo ponašanje i kako funkcioniše tokom određenog vremenskog perioda kao i u kontaktu sa drugim ljudima", napisala su dva psihijatra u pismu koje je sud objelodanio.

I mada Breivik treba da bude izolovan od drugih pacijenata, kažu psihijatri, njegov boravak tamo pružit će dragocjene informacije. Prema njihovom mišljenju, on bi trebalo da bude na ispitivanju tri do četiri sedmice, u dobro obezbjeđenom dijelu psihijatrijske bolnice Dikemark, jugozapadno od Osla.

Portparol suda je izjavio da će odluka o tome biti donijeta sljedeće sedmice. Angažovani eksperti trebalo bi da dostave nalaze vještačenja do 10. aprila, a suđenje Breiviku je zakazano za 16. april.

Breivik je priznao policiji da je u julu prošle godine izvršio bombaški napad na sjedište vlade u Oslu, usmrtivši osmoro ljudi, prije nego što je još ubio njih 69 u ljetnjem kampu podmlatka Laburističke stranke na ostrvu Utoja, s namjerom da kazni one koje je nazvao proimigracionim "izdajnicima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: