Norveška
0

Optužba želi novo psihijatrijsko vještačenje Breivika

FENA
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Zastupnici optužbe založili su se danas za novo psihijatrijsko vještačenje psihičkog stanja ekstremiste Andersa Breivika, optuženog za smrt 77 osoba u dvostrukom napadu 22. jula u Norveškoj, i za koga su stručnjaci sudske medicine ustanovili da nije uračunljiv, javila je agencija AFP.

U pismu koje je objavio oblasni sud u Oslu, advokati koji predstavljaju 56 preživjelih i porodice žrtava napada u glavnom gradu Norveške i na obližnjem otoku Utoya, sumnjaju u dijagnozu dvojice eksperata sudske medicine, koje je imenovao sud, prema kojoj Breivik pati od paranoidne šizofrenije.

Taj zaključak, navodi AFP, pokazuje vjerovatnoću da će 32-godišnji desničarski ekstremist, koji je priznao da je počinio ubistvo i tvrdi da se bori protiv "muslimanske invazije" u Evropi, biti osuđen na psihijatrijsko liječenje u zatvorskim uvjetima umjesto da leži u zatvoru.

"Nekoliko učesnika koji su ga vidjeli na Utoyi (otoku gdje je Breivik počinio 69 ubistava) smatraju da je ciničan i racionalan, i da to nije u skladu sa zaključkom da je psihotičan", napisali su zastupnici optužbe.

Breivik je 22. jula najprije ispred vladine zgrade u Oslu aktivirao eksploziv u automobilu, kada je poginulo osam ljudi, a potom je na Utoyi - oko 40 kilometara sjeverozapadno od Osla, predstavljajući se kao policajac, ubio iz vatrenog oružja još 69 osoba, učesnika ljetnog omladinskog političkog kampa.

Većina žrtava na otoku bila je maloljetna, podsjeća francuska agencija.

Dvočlana ekipa sudskih vještaka zaključila je 29. novembra da je Breivik neuračunljiv i da na taj način nije mogao da odgovara za svoje postupke.

Naknadno je taj zaključak potvrdio i panel eksperata, podsjeća AFP, dodajući da su sve strane u postupku imale rok do danas da odgovore da li žele izvođenje novog psihijatrijskog vještačenja.

Advokati optužbe ukazuju u njihovom pismu da trojica psihologa i jedan psihijatar, koji su posmatrali Breivika u zatvoru, prema vijestima u medijima, nisu uočili znake paranoidne šizofrenije ili samoubilačke težnje.

AFP dodaje da je u odvojenom zahtjevu još nekoliko predstavnika oštećenih zatražilo novu procjenu Breivikovog psihičkog stanja, saopćivši jučer da ne izgleda da odbrana i tužilaštvo smatraju da je potrebno novo vještačenje, prenio je Tanjug.

Sud će o određivanju novog vještačenja odlučivati sredinom januara, a suđenje treba da počne 16. aprila.