{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Ankari izveden oratorij "Srebrenički inferno" kao podsjetnik na genocid

A
5.1.2013. u 08:09
0
49
U Ankari izveden oratorij "Srebrenički inferno" kao podsjetnik na genocid
0
Uz pratnju Predsjedničkog simfonijskog orkestra i Omladinskog hora iz Zenice u poznatoj dvorani "MEB Šura Salon" u Ankari je izveden oratorij "Srebrenički inferno", potresno djelo koje je nastalo zaslugom profesora Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu i poznatog bosanskohercegovačkog pjesnika Džemaludina Latića i uglednog kompozitora s ovih prostora Đele Jusića, javio je reporter agencije Anadolija.
Izvedbi djela koje na potresan i učinkovit način podsjeća na žrtve genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, a koje je po prvi put izvedeno van granica Bosne i Hervegovine, između ostalih, prisustvovali su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Idris Naim Šahin, predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor agencije Anadolija Kemal Ozturk, poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske i brojne druge zvanice.

Publika u dvorani dugotrajnim je aplauzom ispratila mladu solisticu Dženetu Džambo, koja je izvela kompoziciju "Srebrenice moja", a solističke dionice uz orkestar kojim je dirigovao Đelo Jusić izvodila je Kanita Alić.

Na kraju programa su Izetbegović i Šahin, autorima djela Džemaludinu Latiću i Đeli Jusiću uručili cvijeće.

U kratkom govoru nakon izvedbe oratorija član Predssjedništva BiH Bakir Izetbegović je podsjetio kako su se u julu 1995. godine u Srebrenici odigrali zastrašujući događaji.

"To su bile strahote razmjera koje ljudski um ne može prihvatiti. Ne radi se o kratkotrajnom, jednodnevnom događaju. Radi se o zlu koje se godinama nakupljalo i najednom eskaliralo, ali nije završeno na tome, jer ni naši šehidi nisu ostavljeni na miru, pa su im kosti iznova premještane i to je trajalo godinama. Poricanje svega što se dogodilo bilo je dosipanje soli na naše rane. Da bismo naspram svega toga uspravno stajali od ključne je važnosti podrška vas, naših prijatelja i zbog toga bih htio da izrazim svoju zahvalnost turskom narodu", rekao je Izetbegović.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović i druge predstavnice porodica žrtava, nakon izvedbe oratorija pridružile su se Izetbegoviću i Šahinu na bini, gdje je snimljena i zajednička fotografija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: