BiH
0

Zahvalnice Džemaludinu Latiću i Đeli Jusiću za "Srebrenički inferno"

Klix.ba
Gradonačelnik Alija Behmen upriličio je danas prijem za prof. dr. Džemaludina Latića i kompozitora Đelu Jusića i tom prilikom uručio im Zahvalnice Grada Sarajeva za oratorij "Srebrenički inferno", nastao u znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad 8.372 Bošnjaka, u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Pjesnik, novinar, prevodilac i profesor Džemaludin Latić napisao je poemu "Srebrenički inferno" potaknut srebreničkom tragedijom, da bi maestro Đelo Jusić napisao potresnu muziku.

Oratorij "Srebrenički inferno" izveden je prvi put 20. septembra 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje. Oratorij se od tada izvodi svake godine na Dan genocida nad srebreničkim Bošnjacima i u vrijeme ukopa posmrtnih ostataka identifikovanih srebreničkih žrtava.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo i čast što ima priliku da se dvojici izuzetnih umjetnika, tvorcima potresnog djela "Srebrenički inferno" i na ovaj način može zahvaliti.

Dodao je da grad Sarajevo, također, kao grad stradalnik, pružao razne vidove pomoći Srebrenici: od finansijske potpore u organizaciji komemoracija i dženaza u Potočarima, potom održavanja i zaštite Memorijalnog kompleksa, do podrške članicama Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Grad Sarajevo bio je pokrovitelj brojnih izložbi o Srebrenici, kao i performansa o kolektivnom pamćenju održanom u Kamernom teatru prije dvije godine, koji poput oratorijuma „Srebrenički inferno“, predstavlja opomenu čovječanstvu da se takvo zlo nikada i nigdje više ne ponovi.

"Za mene Srebrenica predstavlja malo dijete koje su napali sa svih strana, i gazili ga dok to dijete nisu skroz zgazili. Inače, za tri mjseca napisao sam muziku na stihove Đemine poeme", kazao je gospar Đelo Jusić, dodajući da je izuzetno počašćen što je primio priznanje prijateljskog grada Sarajeva.

Maestro Jusić je za 4. januar iduće godine najavio izvođenje "Srebreničkog inferna" u Ankari u dvorani koja može primiti 3.000 ljudi. Jusić će dirigirati filharmonijom Ankare, uz učešće horova iz Zenice i Sarajeva.

"Očekuje se prisustvo državnika i mnogih drugih uglednika iz cijelog svijeta. Nakon Ankare, predviđena je izvedba Srebreničkog inferna u Istanbulu, Briselu i Njujorku", istaknuo je Jusić. Također je kazao da će originalnu partituru "Srebreničkog inferna" pokloniti Muzeju u Potočarima gdje joj je i mjesto.

Prof. Džemaludin Latić je ovom prilikom zahvalio gradonačelniku Behmenu, istaknuvši da je on jedan od prvih političara koji je pomogao ne samo da se izvede oratorij "Srebrenički inferno", nego je ovom prigodnom zahvalnicom ukazao čast velikom umjetniku Đeli Jusiću.

"Savjest me je tjerala da napišem ovu poemu. Ta tema je teška i čovjek se boji da je ne izda. Rijetko danas uzmem tu knjigu u ruke, jer se svaki put potresem", kazao je prof. Latić.