Treća najveća u svijetu
828

U Alžiru otvorena najveća džamija u Africi, može primiti 120.000 vjernika

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Alžir je u nedjelju svečano otvorio gigantsku džamiju na svojoj obali Sredozemnog mora nakon što su godine političkih preokreta transformirale projekt iz simbola snage i religioznosti koju sponzoriše država u simbol kašnjenja i prekoračenja troškova.

Izgrađena uz pomoć kineske građevinske kompanije tokom 2010-ih, Velika džamija u Alžiru ima najviši minaret na svijetu, visok 265 metara.

Treća je po veličini džamija na svijetu i najveća izvan najsvetijih islamskih gradova, njen prostor za molitvu prima 120.000 ljudi. Njegov modernistički dizajn sadrži arapske i sjevernoafričke ukrase u čast alžirske tradicije i kulture, kao i platformu za slijetanje helikoptera i biblioteku koja može smjestiti do milion knjiga, piše Voanews.

Inauguracija bi trebala usmjerila muslimane "prema dobroti i umjerenosti", rekao je Ali Mohamed Salabi, glavni sekretar Svjetske unije muslimanskih ulema.

Propagiranje umjerenog islama ključni je prioritet u Alžiru otkako su vladine snage ugušile pobunu predvođenu radikalima tokom 1990-ih kada je krvavi građanski rat zahvatio zemlju.

Alžirski predsjednik Abdelmajid Tebboune svečano je otvorio džamiju, ispunjavajući svoje obećanje da će je otvoriti uz veliku pompu i okolnosti.

Tajming omogućuje da se džamija službeno otvori za javnost na vrijeme za noćne molitve tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana, koji počinje sljedeći mjesec.

Osim svojih gigantskih dimenzija, džamija je također poznata po kašnjenjima i kontroverzama koje su karakterizirale sedam godina izgradnje, uključujući izbor lokacije za koju su stručnjaci upozoravali da je seizmički rizična. Država je to zanijekala u saopćenju objavljenom u nedjelju na APS-u, web stranici državne novinske agencije. Tokom kašnjenja i prekoračenja troškova, projekt nije prestao hraniti bijes Alžiraca, a mnogi su govorili da bi radije izgradili četiri bolnice u cijeloj zemlji.

Službeni trošak projekta bio je 898 miliona dolara.

Džamija je izvorno bila projekt bivšeg predsjednika Abdelaziza Bouteflike, koji ju je dizajnirao da bude najveća u Africi. Želio je da to bude njegova ostavština i nazvao ju je "Abdelaziz Bouteflika džamija" slično kao džamija Hassana II u Casablanci, Maroko.

Ta džamija, nazvana po bivšem kralju Maroka, alžirskom susjedu i regionalnom rivalu, nekada se reklamirala kao najveća u Africi.

Ali prosvjedi koji su zahvatili Alžir 2019. godine i koji su ga naveli da podnese ostavku nakon 20 godina na vlasti spriječili su Boutefliku da ostvari svoje planove, nazove džamiju po sebi ili je svečano otvori u februaru 2019. godine prema planu.