Sirijska kriza
1

U Aleppu se vode žestoke borbe

Klix.ba
Aleppo (Foto: AFP)
Aleppo (Foto: AFP)
Prema izvještajima aktivista, u sirijskom gradu Aleppu se između snaga sigurnosti i pobunjenika vode žestoke borbe.

Borbe su se prvobitno vodile oko dikstrikta Salah al-Din, ali su se kasnije proširile i na Sakhur i Haydariyu. Aleppo je do sada bio pošteđen krvoprolića koje se moglo vidjeti u drugim gradovima. Nasilje je počelo dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a produžilo posmatračku misiju za još 30 dana.

Prema rezoluciji, nakon tog perioda posmatrači će napustiti zemlju ukoliko ne budu mogli potvrditi da se sprovodi mirovni sporazum koji je osmislio Kofi Annan, specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige. Mandat posmatrača će se moći ponovo obnoviti ukoliko sirijska vojska prestane koristiti teško naoružanje.

Rad posmatrača je većim dijielom bio suspendovan od juna zbog povećanja nasilja. Prema nekim izvještajima, u četvrtak je život izgubilo 300 ljudi, a u petak još 200. Aktivisti su javili da su borbe između vojske i Slobodne sirijske armije (FSA) počele u distriktu Salah al-Din u petak ujutro. Do popodnevnih sati su se već proširile i na Sakhur i Haydariyu. Borbe su nastavljene u toku noći.

"Prošla noć je bila jako loša. Čule su se jake eksplozije, a pucnjava nije prestala nekoliko sati. Ustanak je konačno stigao i u Aleppo", kazao je Mohammed Saeed, jedan od aktivista koji se nalaze u Aleppu. Prema Saeedovim riječima, mnogi FSA vojnici su stigli iz Turske, gdje se nalazi i komanda FSA, prenosi BBC.

Prema posljednjim izvještajima, većina sanovnika distrikta Salah al-Din je pobjegla iz svojih domova zbog straha od bombardovanja i napada od strane režima.