General Flynn
0

"U Afganistanu CIA ima marginalan značaj"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šef američke vojne obavještajne službe u Afganistanu saopćio je da su obavještajne aktivnosti u toj zemlji "od marginalnog značaja" za uspjeh vojne misije.

U izvještaju objavljenom sedmicu dana nakon napada bombaša-samoubice koji je usmrtio osmero ljudi unutar baze CIA-e u Afganistanu, general-bojnik Michael Flynn tvrdi da američki obavještajni časnici i analitičari ne znaju ništa o lokalnoj ekonomiji i zemljoposjednicima u toj zemlji, i kako im nije potpuno jasno ko su tamošnji moćnici.

Izvještaj je objavljen u trenutku kada je navidjelo izbilo kako je moguće da je napadač bio član Al-Qaide koji se pravio da je spreman raditi kao američki agent, javio je BBC u utorak.

Izvještaji navode da je riječ o jordanskom liječniku Humanu Khalilu Abu Mulalu al-Balawiju, starom 38 godina, porijeklom iz istog mjesta u Jordanu iz kojeg je i bivši lider Al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi.

Al-Balawija su operativci jordanske službe sigurnosti uhapsili prije godinu dana, da bi ga potom zavrbovala jordanska i američka obavještajna služba, uvjerene da je počeo raditi za njih u misiji otkrivanja i stupanja u kontakt sa čelnicima Al-Qaide.

Medijski izvještaji koji se pozivaju na navodno dobro upućene izvore navode da je Jordanac zatražio hitan sastanak s agentima CIA-e tvrdeći da raspolaže informacija o mjestu boravka drugog čovjeka Al-Qaide Aymana al-Zawahirija.

Kada je ušao u bazu CIA-e, aktivirao je eksploziv skriven u pojasu i u zrak digao sebe i još osam osoba – sedam agenata CIA-e i jednog operativca jordanske obavještajne službe.

Glasnogovornik jordanske vlade dr. Nabil al-Sharif negirao je vjerodostojnost američkih izvještaja.

Pakistanski talibani su neposredno nakon napada tvrdili da je bombaš jedan od njihovih ljudi, dok su drugi izvori navodili da je on bio časnik u afganistanskoj vojsci.