Afganistan
0

Jordanski agent ubijen u napadu na agente CIA-e

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Agent jordanskih obavještajnih službi ubijen je u samoubilačkom napadu 30. decembra na jednu tajnu bazu CIA-e na istoku Afganistana, piše u ponedjeljak u Washington Postu.

U samoubilačkom napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani i kojem je meta bila operativna baza Chapman u pokrajini Khost, blizu granice s Pakistanom, ubijeno je sedam zvaničnika Centralne američke obavještajne agencije (CIA) i jedan jordanski vojnik, a bilo je i ranjenih.

Ovaj jordanski kapetan je već 20 dana bio u misiji u Afganistanu. On je dio jordanskih obavještajnih službi General Intelligence Department (GID), precizira Washington Post.

Jordanska državna novinska agencija Petra je javila da se radi o Ali bin Zeidu, koji je ubijen "u srijedu navečer kao mučenik, u okviru svetog zadatka jordanskih snaga u Afganistanu".

Post ističe da ova informacija "ukazuje na saradnju" američkih i jordanskih obavještajnih službi i da jordanski režim ima veliku ulogu u borbi protiv Al-Qaide.

Ovaj 33-godišnji jordanski agent je bio daljnji član kraljevske porodice, pa su njegove posmrtne ostatke dočekali u subotu u Ammanu kralj Abdullah II i Kraljica Rania.