U 2012. stradalo 85 novinara

F
FENA
19.12.2012. u 20:06
3
1
U 2012. stradalo 85 novinara
3
U 2012. stradalo 85 novinara
Više novinara ubijeno je radeći svoj posao u 2012. nego i u jednoj od 17 proteklih godina, koliko se prati rad reportera u "kriznim zonama", saopćila je u srijedu organizacija Reporteri bez granica (RSF).
U izvještaju RFS-a se navodi da je 85 novinara ubijeno u ovoj godini, što je za trećinu više nego 2011.

Veliki broj novinara u 2012. ubijeno je u oružanim sukobima u Siriji, u haosu u Somaliji i nasilju talibana u Pakistanu, rekao je čelnik RSF-a Christophe Deloire, prenijela je agencija Reuters.

RSF napominje da su snage sigurnosti u različitim konfliktnim zonama u cilju spriječavanja "dokumentovanja njihove aktivnosti" suzbijale pojavu građana-novinara amatera.

Odgovorni za zlostavljanje ili ubijanje novinara, fotoreportera i snimatelja uglavnom se ne suočavaju sa bilo nikakvom kaznom, stvarajući "osjećaj nekažnjivosti" koji podstiče na dalje nasilje, objasnio je Deloire.

RFS je naveo da je najveći broj žrtava među novinarima registrovan u Siriji, gdje je ubijeno 17 profesionalnih novinara, 44 novinara amatera i četiri saradnika novinarskog tima u 2012. godini, prenio je Tanjug.

U Somaliji, koja je druga najopasnija zemlja po novinare, ubijeno je 18 novinara, slijedi Pakistan sa 10 i Meksiko sa šest novinara, žrtava uglavnom organizovanog kriminala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: