|

Ovo je bila crna godina za novinare

Ovo je bila crna godina za novinare
24
F
FENA
31.12.2012. u 18:59
0
komentara
24

dijeljenja
Ovo je bila crna godina za novinare Foto: Anadolija
Za novinare i reportere 2012. godina je bila crna godina s rekordnih 132 novinara ubijena tokom obavljanja posla, saopćio je u ponedjeljak Međunarodni institut za štampu (IPI), sa sjedištem u Beču.
"Radi se o najvećem broju ubijenih novinara otkako je Međunarodni institut za štampu počeo 1997. godine da sistematično registrira slučajeve nasilne smrti novinara, navodi se u saopćenju IPI-ja. "Prethodni rekord je zabilježen u 2009. godini sa 110 ubijenih novinara, među kojim su 32 novinara ubijena u masakru u Maguindanaou, na Filipinima", precizira IPI. U 2011. godini, 12 novinara je izgubilo život na zadatku.

Osim zemalja tradicionalno opasnih za novinare, kao što su Pakistan, Somalija, Filipini, Honduras, Meksiko i Brazil", samo u Siriji je ubijen 31 novinar i osam izvjestitelja, u sukobima između režima Bašara el-Asada i opozicije.

U drugom redu najopasnijih zemalja za novinare u 2012. godini je Somalija, sa 16 ubijenih novinara. Među ostalim zemljama smrtonosnim za ovu profesiju je Pakistan, s osam ubijenih novinara, Brazil sa pet, Kolumbija i Honduras sa po tri i Meksiko sa sedam ubijenih novinara.

U oblasti restrikcija slobode štampe, Međunarodni institut za štampu bilježi čitav niz zemalja: SAD, Argentina, Kuba, Ekvador, Kina, Nepal, Egipat, Izrael, Bjelorusija, Velika Britanija, Grčka, Rusija.

Turska ima pravo na posebno poglavlje, s oko 70 zatvorenih novinara, što je svjetski rekord", navodi IPI.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.