Upitna istinitost izjava
8

Twitter prvi put označio Trumpove tvitove kao neprovjerene informacije

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Twitter je prvi put reagovao na nekoliko tvitova koje je objavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, označivši ih znakom upozorenja i osiguravši dodatnu poveznicu na kojoj korisnici mogu pronaći više informacija, prenosi Guardian.

Već je poznato da američki predsjednik već dugo koristi svoj profil na Twitteru kako bi prijetio ratom, širio rasističke izjave, osuđivao... Kroz sve to Twitter je odbijao da ga cenzuriše, ova kompanija je čak uvela dodatna pravila koja važe samo za svjetske lidere pa je tako Trump dobio "sigurnu zonu" za svoje izjave.

Međutim, Twitter sada poziva korisnike da provjere podatke u tvitovima koje Trump objavljuje, što nimalo ne odgovara predsjedniku SAD-a.

"Twitter u potpunosti guši slobodu govora, a ja kao predsjednik to neću dopustiti!", komentarisao je Trump.

Podsjetimo, Trump trenutno ima nešto više od 80 miliona pratitelja na Twitteru, a u posljednje vrijeme nerijetko piše o tome kako su politički izbori namješteni, nepošteni, kako glasanje nije ispravno...

Ovo je ujedno i prvi put da Twitter mora označavati tvitove predsjednika sa znakom upozorenja, a zbog "slučaja Trump" bili su primorani uvesti nova posebna pravila u vezi s lažnim i nepotpunim informacijama.