Efikasan zakon
4

Twitter blokirao profil članice njemačke desničarske stranke AfD zbog govora mržnje

Klix.ba
Beatrix von Storch (Foto: EPA-EFE)
Beatrix von Storch (Foto: EPA-EFE)
Novi zakon o društvenim mrežama u Njemačkoj je funkcionalan: Twitter profil članice desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Beatrix von Storch suspendovan je nakon objavljivanja antimuslimanskog posta, piše CNN.

Prema zakonu koji je u ponedjeljak stupio na snagu u Njemačkoj, Twitter, Facebook i druge društvene mreže mogu biti kažnjene do 50 miliona eura ukoliko ubrzo nakon objavljivanja ne uklone govor mržnje i lažne vijesti.

Kompanije sada imaju 24 sata da uklone postove koji krše njemački zakon. Zakon je stupio na snagu u oktobru, ali je vlada dala kompanijama tri mjeseca da se prilagode novim pravilima.

Beatrix von Storch je u tvitu objavljenom za vrijeme novogodišnje noći optužila policiju da umiruje "varvarske muslimanske horde silovatelja", nakon što je na toj društvenoj mreži retvitovana novogodišnja poruka na arapskom jeziku.

Twitter je privremeno suspendovao nalog od von Storch nakon objavljivanja posta, kazavši da je prekršila pravila o govoru mržnje. Druge članice partije AfD su izbrisale svoje postove, kojima su izražavale podršku sličnim besmislicama.

AfD je na septembarskim parlamentarnim izborima osvojila treće najbolje mjesto. Grupa koja zastupa antimigracijske i antimuslimanske ideje prva je desničarska partija koja je ušla u njemački parlament od 1961. godine.