Kremlj ima svoju verziju
0

Tvrdnje ruskih obavještajaca: Atentat na Fica rezultat je stajališta Europske unije i SAD-a

B. H.
Atentator na Ficu Juraj Cintula (Foto: Facebook)
Atentator na Ficu Juraj Cintula (Foto: Facebook)
Ruska obavještajna služba SVR tvrda da je pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica rezultat nezadovoljstva Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država jačanjem nacionalno orijentiranih političkih snaga.

Odnosi između zapadnih zemalja i Moskve značajno su zahladili nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, a od tada su ruski dužnosnici više puta kritikovali stavove Zapada i preuzeli ulogu branitelja tradicionalnih vrijednosti.

Prošle sedmice u Ficu je pucao 71-godišnji književnik i aktivist Juraj Cintula, kojem prijeti doživotna zatvorska kazna zbog pokušaja ubistva. Denník N danas je napisao da je osumnjičeni u svojim knjigama izrazio razumijevanje za druge napadače i da je imao očigledne rasne predrasude prema Romima.

"Podaci koje je dobio SVR svjedoče o rastućoj iritaciji vodstva Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije procesom promjene geopolitičke stvarnosti i jačanja pozicija nacionalno orijentiranih političkih snaga", piše u izvještaju SVR-a.

U njemu SVR dalje navodi da "globalne totalitarno-liberalne elite" kreću u otvoreni politički teror protiv svojih protivnika i pokušavaju zastrašiti "neistomišljenike".

U saopćenju se ne navodi jasno na koga SVR misli pod spomenutim elitama.

Nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je poduzela još snažniju akciju protiv svih opozicionih glasova i u biti onemogućila bilo kakvu kritiku javnosti, političara ili medija vlasti u Kremlju.