|

"Tvornica bombi" u kući doseljenika iz Srbije

"Tvornica bombi" u kući doseljenika iz Srbije
0
F
FENA
25.11.2010. u 09:24
22
komentara
0

dijeljenja
"Tvornica bombi" u kući doseljenika iz Srbije George Jakubec
U kući Georgea Jakubeca, naturaliziranog Amerikanca doseljenog iz Srbije, koji je optužen za dvije pljačke banke u Kaliforniji, policija je pronašla pravu "tvornicu bombi", izvijestila je u srijedu iz San Diega TV mreža NBC News.
U istrazi koju je vodilo više policijskih agencija u kući u četvrti Escondido u San Diegu pronađene su četiri bombe i zaliha eksplozivnih materijala.

Jakubec (54), optužen je u 28 tačaka, među kojima najviše za posjedovanje eksploziva te za pljačke, a određene mu je jamčevina od pet miliona dolara.

Jakubeca se tereti za držanje najveće zalihe visoko eksplozivnog materijala - heksametilen triperoksid diamina ili HMTD-a, ikada otkrivene u SAD-u. Navodno je nađeno oko 5,5 kg HMTD-a.

U ponedjeljak se pred sudom izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Njegova kuća je zapečaćena do daljnjega, rekla je glasnogovornica ureda šerifa okruga San Diego Melissa Aquino.

"Kuća ostaje zapečaćena i tamo je jedna postrojba kako bi bili sigurni da niko ne ulazi u kuću", rekla je.

S Jakubecom je u iznajmljenoj kući živjela i njegova supruga Marina Ivanova, optužena da je zajedno s njim provalila u trgovinu Fry Electronics 2009, za što je Jakubec priznao krivicu pa je osuđen na tri godine zatvora uvjetno.

U novoj optužnici Jakubec se tereti za pljačku banke u mjestu Sorrento Mesa, 25. juna 2010, kada je koristio gumenu masku i za pljačku banke u Carmel Mountain Ranchu 17. jula 2010.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...