Tražio 900.000 eura
0

Čistač prozora naoružan nožem i plastičnom puškom pokušao opljačkati banku

Sarajevo-x.com
Matthew Nutley, koji se u petak izjasnio krivim za niz optužbi, prilikom pljačke banke Barclays u Ashfordu u Surreyu je zaprijetio klijentima i zaposlenicima banke "da će im raznijeti glave ukoliko ne poslušaju ono što im kaže". Pljačka se dogodila 28. juna ove godine, piše "Daily Mail".

Tridesetogodišnji Matthew Nutley je prilikom pljačke banke prvo crnim sprejem poprskao oči jednom zaposleniku banke Barclays te ostalima naredio da sprejem zatamne prozore kako policija ne bi vidjela šta se u banci događa.

Klijentima banke je pljačkaš dao vezice i naredio im da vežu ostale koji su se nalazili u banci.

]Nutley je bio obučen u papirnato jednodjelno odijelo sa kapuljačom i maskom preko nosa i usta, pa je naredio da i nekoliko njegovih talaca obuku ista.

Nezaposleni čistač prozora je kasnije priznao policiji da je njegova namjera bila da ode u grupi sa taocima kako oni ne bi znali u koga trebaju pucati.

Policija u Surreyju je obaviještena nekoliko minuta nakon što je Nutley ušao u banku, te su naoružane jedinice odmah krenule u akciju.

Svi okolni putevi su blokirani, a vlasnici obližnjih poslovnih prostora su evakuisani. Potom su pregovarači telefonom kontaktirali Nutleyja koji je tražio 900.000 eura i helikopter kako bi mogao pobjeći. Tokom pregovora, pljačkaš je pustio nekoliko talaca. Na kraju ih je ostalo samo troje u banci.

Tokom incidenta, Nutley je pio vodku. Prijetio je da će nožem rezati prste i uši preostalim taocima ukoliko se njegovi zahtjevi ne ispune. Tada su preostali taoci iskoristili priliku i pobjegli. Nakon toga Nutley se predao policiji. Plastično oružje i nož su pronađeni u banci i zaplijenjeni.

Specijalni tim je provjerio uređaj za koji je Nutley tvrdio da je bomba, ali je to u stvari bila laž. Radilo se o bakrenoj cijevi na kojoj su ljepljivom trakom bile pričvršćene obične žice. Tokom ispitivanja pljačkaš je priznao da je pljačku planirao mjesecima, te da je pušku na vodu ofarbao u crno kako bi izgledala realističnije.

Matthew Nutley je osuđen za pljačku, posjedovanje imitacije vatrenog oružja u namjeri da izvrši pljačku, za prijetnju ubistvom, ucjenu, posjedovanje hladnog oružja i izradu lažne bombe.

Konačna presuda će biti donesena 19. novembra.