Tehnološki gigant
23

Tvorac ChatGPT-a pozvao tehnološku industriju da se prema muslimanima odnosi s empatijom

L. S.
Sam Altman, izvršni direktor OpenAI (Foto: EPA-EFE)
Sam Altman, izvršni direktor OpenAI (Foto: EPA-EFE)
Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman izjavio je da osjeća da je pripadnicima muslimanske i arapske zajednice u tehnološkoj industriji neugodno da govore o svojim nedavnim iskustvima, upućujući na utjecaj tekućeg rata u Gazi.

"Muslimanske i arapske (posebno palestinske) kolege u tehnološkoj zajednici s kojima sam razgovarao osjećaju se neugodno kada govore o svojim nedavnim iskustvima, često iz straha od odmazde i narušenih izgleda za nastavak karijere", napisao je Altman na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter .

Tehnološki gigant, koji je osmislio ChatGPT, pozvao je tehnološku industriju da se prema članovima tih zajednica odnosi sa empatijom.

"Ja sam Jevrej. Vjerujem da je antisemitizam značajan i rastući problem u svijetu i vidim da se mnogo ljudi u našoj industriji zalaže za mene, što duboko cijenim. Vidim mnogo manje toga za muslimane", konstatirao je Altman.

Vijeće za američko-islamske odnose saopštilo je prošlog mjeseca da su u dva mjeseca nakon početka rata u Gazi incidenti motivirani islamofobijom i pristrasnošću prema Palestincima i Arapima porasli za 172 posto u Sjedinjenim Državama u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Reuters.