Svijet
0

Tužioci traže šest godina zatvora za Berlusconija

SRNA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Talijanski tužioci zatražili su šest godina zatvora i doživotnu zabranu biranja na državnu funkciju za bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Oni tvrde da je Berlusconi platio za seksualne usluge 17-godišnjoj plesačici u svojoj rezidenciji 2010. godine i da je zloupotrijebio položaj.

Berlusconi je u oktobru 2012. godine osuđen na četiri godine zatvora.

U ovom posljednjem slučaju tužilaštvo u Milanu tvrdi da su žene koje su pozivane na takozvane "bunga-bunga" večernje zabave bile dio lanca prostitucije koji je uspostavljen "radi zadovoljavanja njegovih ličnih seksualnih potreba".

Tužilaštvo je posebnu pažnju obratilo na njegov odnos sa 17-godišnjom Marokankom Karimom al Marug, poznatom kao "Rubi Kradljivica srca", kojoj je navodno platio seksualne usluge.

I ona i Berlusconi odbacili su ove optužbe.

Karima el Marug je priznala da je dobila 7.000 eura, ali da je to bio poklon nakon zabave.

Tužilac Ilda Boccassini rekla je u završnoj riječi na sudu da je mlada Marokanka lagala kada je rekla da nije imala seksualne odnose sa bivšim premijerom.

Ona je rekla da je Karima al Marug primila više od 4,5 miliona eura od Berlusconija u periodu od oktobra do decembra 2010. godine.

Berlusconi je, također, optužen za zloupotrebu položaja nakon što je nazvao policiju da traži oslobađanje Karime al Marug iz pritvora zbog slučaja krađe.

Berlusconi je priznao da je zvao policiju, ali je rekao da je to učinio iz obzira prema bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, kome je Rubi navodno unuka.