Svijet
9

Tužilac: Abdeslam je htio izvršiti samoubilački napad, ali se predomislio

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Glavni francuski tužilac za borbu protiv terorizma Francois Molins, u vezi sa jučerašnjim hapšenjem Salaha Abdeslama, izjavio je kako će to doprinijeti rasvjetljavanju slučaja terorističkih napada na Parizu.

Abdeslam, koji se sumnjiči za povezanost s terorističkim napadima u Parizu izvedenim 13. novembra prošle godine, ranjen je i zajedno s četiri svoja pomagača, priveden jučer u Briselu.

"Hapšenje Abdeslama omogućit će da se snažno nastavi sa istragom", rekao je tužilac Molins je na konferenciji za novinare u Parizu. On je kazao kako zajedno sa njim na istrazi o napadima u Parizu radi još pet tužilaca, te dodao kako se u Francuskoj i Belgiji neprestano radi na tome kako bi svi odgovorni za napade bili uhapšeni.

Molins je također potvrdio i medijske navode da je Abdeslam nastojao izvesti samoubilački napad na Stade de Franceu, no, kako je kazao, predomislio se u posljednjem trenutku.

"Glavna uloga Abdeslama bila je pronaći militante koji će izvršiti napade te im pružiti logističku podršku", rekao je Molins, te dodao kako je Abdeslam danas prebačen u specijalnu ćeliju u zatvorskoj jedinici u Bruggesu.

U nekoliko napada koji su izvedeni 13. novembra 2015. godine, poginulo je 130 osoba, dok je 350 osoba ranjeno. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija IDIL.