Svijet
0

Tužba Vijeća muftija Rusije zbog izjava protiv muslimana

SRNA
Vijeće muftija Rusije tužio je člana Javne komore Alexeia Grishina i eksperta za religiju Romana Silantyeva zbog više nekorektnih izjava protiv muslimana, rekao je prvi zamjenik šefa Duhovne uprave muslimana Evropskog dijela Rusije (DUMER) Damir Mukhetdinov.

Grishin i Silantyev nedavno su se našli na udaru žestokih kritikaVijeća muftija, jedne od tri vodeće ruske islamske vjerske organizacije.

Grishin, predsjednik istraživačkog centra "Vjera i društvo", rekao je ranije da su članovi Vijeća muftija povezani sa ekstremističkim organizacijama.

Mukhetdinov je rekao da je Grishin optužio Vijeće da krije i štiti "ekstremiste, kriminalce, bandite i vehabije", prenijela je agencija RIA Novosti.

"Naši advokati su dokumentovali veliki broj izjava Grishina i Silantyeva koje su prešle sve granice pristojnosti, a koje su upućene na adresu Vijeća muftija, pa su naši pravnici podnijeli odgovarajuće tužbe lokalnim sudovima u Moskvi", rekao je Mukhetdinov, koji se danas obratio na proširenoj sjednici predsjedništva DUMER-a posvećenoj rezultatima rada u ovoj i planovima za narednu godinu.

Javna komora je organizacija koja obezbjeđuje saradnju građana Rusije i društvenih udruženja sa organima državne vlasti i lokalne samouprave s ciljem evidencije njihovih potreba i interesa građana Rusije, te zaštite njihovih prava i sloboda.

Komora je formirana u skladu sa federalnim zakonima, a bira se svake tri godine.