Nacistički logor nazvao poljskim
0

Tusk: Obama izjavom uvrijedio sve Poljake

SRNA
Donald Tusk
Donald Tusk
Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da je izjava američkog predsjednika Baracka Obame u kojoj je greškom jedan nacistički logor smrti nazvao poljskim uvrijedila sve Poljake i da očekuje snažniji komentar tim povodom od izražavanja "žaljenja".

"Uvjeren sam da naši američki prijatelji mogu sebi da dozvole snažniju reakciju od običnog izražavanja žaljenja od strane portparola Bijele kuće", rekao je Tusk novinarima u Varšavi.

Obama je jučre greškom nazvao jedan nacistički logor u kojem su ubijani Jevreji "poljskim logorom smrti". Bijela kuća kasnije je saopštila da se predsjednik pogrešno izrazio i izrazila "žaljenje".

Ova jezička greška zasjenila je posthumno dodjeljivanje američke Predsjedničke medalje slobode Janu Karskom, bivšem pripadniku antinacističkog pokreta otpora koji je među prvima obavijestio savezničke sile o holokaustu nad Jevrejima u logorima smrti.

"Ovo je sada problem za ugled SAD. Ovo može da bude prilika za američku administraciju i predsjednika Obamu da podrže Poljsku i njene aktivnosti u pogledu utvrđivanja istorijske istine", rekao je poljski premijer.

Poljska vlada pažljivo prati izvještavanje svjetskih medija i eventualno pominjanje logora smrti kao "poljskih", jer smatra da takav opis, čak i kao geografska odrednica, stvara utisak da je Poljska odgovorna za nacistički genocid izvršen u Drugom svjetskom ratu.

Iako se naozloglašeniji logor Aušvic nalazi na teritoriji Poljske, njega su 1940. godine osnovale okupacione snage Adolfa Hitlera i njime upravljale do oslobođenja 1945. godine.

Većina od 1,1 miliona žrtava u ovom logoru bili su Jevreji deportovani iz drugih zemalja pod njemačkom okupacijom, a nacisti su u Aušvic poslali i najmanje 300 000 poljskih Jevreja. Jevreji iz Poljske čine oko polovine od šest miliona ljudi ubijenih u holokaustu.