Svijet
39

Turski premijer: Neće biti osvete, opozicija spremna podržati uvođenje smrtne kazne

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska će poštovati vladavinu prava i neće biti motivisana željom za osvetom u krivičnom gonjenju osumnjičneih učesnika neuspjelog vojnog udara, izjavio je danas premijer Binali Yildirim.

Vlasti drže u pritvoru više od 7.500 osumnjičenih povodom pokušaja vojnog udara 15. jula, u kojem je poginulo oko 230 ljudi. Zapadni lideri pozvali su Tursku da pokaže uzdržanost prema osumnjičenima.

Jildirim, koji se obratio novinarima pored lidera glavne turske opozicione partije, rekao je da država mora izbjeći rizik da neki ljudi iskoriste sadašnju situaciju.

"Sada nam je potrebno bratstvo i jedinstvo", rekao je premijer.

Lider turske nacionalističke stranke MHP Devlet Bahceli izjavio je da će podržati vlast u ponovnom uvođenju smrtne kazne.

"Ako je vladajuća stranka AK spremna u vezi sa pitanjem smrtne kazne i mi smo", rekao je Bahceli, lider Nacionalističkog stranačkog pokreta /MHP/ u obraćanju svojim poslanicima. Njegova stranka je četvrta po veličini u parlamentu, sa 40 mandata.

AKP i MHP nemaju dovoljno glasova u parlamentu da izglasaju promjenu ustava i uvođenje smrtne kazne, ali imaju dovoljno ruku da ovo pitanje bude razmatrano na nacionalnom referendumu.