{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turski parlament usvojio zakon o zaštiti žena od zlostavljanja

F
FENA
8.3.2012. u 21:55
0
7
Turski parlament usvojio zakon o zaštiti žena od zlostavljanja
0
Turski parlament usvojio zakon o zaštiti žena od zlostavljanja
Turski parlament u četvrtak je obilježio Međunarodni dan žena usvajanjem paketa zakona u cilju bolje zaštite žena i djece od zlostavljanja.
Dok se nada članstvu u Evropskoj uniji, Turska se bori protiv dugogodišnjih kulturnih obrazaca koji marginaliziraju žene u većinski patrijarhalnom društvu. Ona se također bori da eliminira "ubistva iz časti" - ubistva žena za koje se smatra da su umrljale ugled svoje porodice, ponekada i zbog vanbračnih afera ili što imaju vanbračnu djecu, prenosi AP.

Premijer Recep Tayyip Erdogan počeo je dan obraćanjem konferenciji za prava žena u jugoistočnom gradu Mardinu. "Mi ćemo dati zakonsku i finansijsku pomoć i pružiti utiočište žrtvama", izjavio je on u govoru.

Parlament se brzo složio s premijerom usvajajući zakone koji će pooštriti kazne protiv zlostavljača žena i djece, i dopustiti policiji da brže interveniše kako bi zaštitila žrtve i prisilila zlostavljače da nose naprave za elektronsko praćenje. Parlament je također obećao stvoriti veći broj utočišta za žrtve zlostavljanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: