Svijet
0

Turska izglasala zakon koji štiti žene od kućnog nasilja

FENA
Premijer Recep Tayyip Erdogan sa delegacijom žena u Parlamentu Turske (Foto: AFP)
Premijer Recep Tayyip Erdogan sa delegacijom žena u Parlamentu Turske (Foto: AFP)
Turski parlament je u četvrtak, na Međunarodni dan žena, izglasao zakon koji povećava zaštitu žena od kućnog nasilja koje je često u brojnim domaćinstvima, izjavio je u petak jedan parlamentarni izvor.

Zakon, koji su prisutni poslanici u skupštini izglasali jednoglasno, predvidio je osnivanje centara za nadzor u nekoliko gradova i besplatnu medicinsku pomoć za žrtve.

Na zakonskom planu, tekst je predvidio mogućnost da sudac izda nalog za zaštitu ne tražeći prethodno dokaz o nasilju i da olakša uspostvljanje zone sigurnosti za žrtve.

Kućno nasilje pogađa 39 posto turskih žena, prema izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom prošle godine, a naročito "zločini zbog časti" koji su rašireni posebno na kurdskom jugoistoku Turske.

Nekoliko ženskih organizacija je međutim kritiziralo tekst koji ograničava život žene na čisto zakonski aspekt, a ne ističe obrazovanje i senzibiliziranje turskog društva.

Tekst je izradila vlada sastavljena od članova Stranke pravde i razvoja (AKP), koja ima konzervativan diskurs u odnosu na žene.

Nekoliko sati prije glasanja u turskoj skupštini, jedan čovjek je iz pištolja ubio jednu ženu iz svoje porodice u predgrađu Istanbula, koja je napustila svoju kuću nakon svađe sa suprugom, objavila je štampa u petak.

Prema rezultatima istraživanja koje su u petak objavile liberalne novine Milliyet, samo 16 posto žena radi u Turskoj, dok 61,8 posto čine domaćice.